Czym jest kwas Ala (alfa-liponowy), inaczej thiogamma?

Kwas alfa-liponowy (inaczej kwas tiooktanowy) jest to kwas znajdujący się w każdej komórce naszego ciała. Jest to substancja dobrze rozpuszczalna zarówno w wodzie jak i w tłuszczach. Zdrowy organizm potrafi wytworzyć wystarczającą ilość kwasu alfa-liponowego. Niestety im starsi jesteśmy nasz organizm wytwarza coraz mniej tego związku co skutkuje większymi uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Mechanizmy antyoksydacyjne wraz z wiekiem stają się mniej skuteczne, dlatego osoby starsze są bardziej narażone na negatywny wpływ stresu oksydacyjnego.

Działanie kwasu ALA

  • jest silnym przeciwutleniaczem – działa zarówno wewnątrz komórek jak i poza nimi
  • usuwa reaktywne formy tlenu (eliminuje wolne rodniki)
  • ma zdolność do regeneracji innych antyoksydantów tj. witamina C, witamina E, koenzym Q10 czy glutation
  • zapobiega starzeniu się komórek (poprawia funkcje mitochondrialne komórek)
  • zmniejsza wydzielanie markerów stanu zapalnego
  • może zmniejszać negatywne skutki zatruć metalami ciężkimi – takimi jak rtęć, arsen, kadm oraz ołów. Badania wskazują, że kwas alfa-liponowy posiada zdolność usuwania zakumulowanej w nerkach rtęci oraz zwiększa usuwanie jej wraz z żółcią, ponad to zaobserwowano, że uszkodzenia tkanki nerwowej spowodowane zatruciem rtęcią są ograniczane dzięki właściwościom antyoksydacyjnym kwasu alfa-liponowego
  • minimalizuje negatywne skutki chemioterapii – wiele klasycznych chemioterapeutyków powoduje spadek aktywności enzymów antyoksydacyjnych (katalazy, dysmutazy ponadtlenkowej, reduktazy glutationowej, peroksydazy glutationowej i S-transferazy glutationowej) oraz wzrost peroksydacji lipidów. Kwas alfa-liponowy znacznie ogranicza te zmiany, nierzadko przywracając wyżej wymienione parametry do wartości kontrolnych.
  • jest używany w terapii cukrzycy – poprawia efekt stosowania insuliny, korzystnie działając na metabolizm glukozy i obniżając poziom cukru we krwi. Wykazuje szereg właściwości hipoglikemicznych: ogranicza akumulację triacylogliceroli w trzustce, które prowadzą do uszkodzeń komórek, zapobiega powstawaniu insulinoodporności, a także zwiększa efektywność insuliny w stymulowaniu do pobierania glukozy do komórek mięśniowych, syntezy glikogenu i utleniania glukozy. Kwas alfa-liponowy wpływa szczególnie korzystnie w cukrzycy typu 2 oraz we wczesnych stadiach rozwoju choroby, sprawdza się także w terapii powikłań tej choroby (np. cukrzycowej neuropatii lub uszkodzeniu nerek).
  • wspomaga odchudzanie –  może znacznie poprawić metabolizm glukozy i tłuszczu. W rezultacie większa część cukrów i tłuszczów w żywności zostanie podzielona i zużyta na energię, a nie na tłuszcz.  Kwas ALA hamuje również produkcję chemeryny, cząsteczki związanej z otyłością i zespołem metabolicznym. W ten sposób kwas liponowy pomaga zwalczać otyłość i cukrzycę.
  • zapobiega uszkodzeniom wywołanym niedokrwieniem i reperfuzją (reperfuzja to przywrócenie przepływu krwi w niedokrwionym narządzie, często wiąże się z wystąpieniem zespołu poreperfuzyjnego, co skutkuje śmiercią części komórek należących do danej tkanki). Chroni wiele narządów przed negatywnymi skutkami niedotlenienia : m.in. nerki, serce, wątrobę, siatkówkę oka oraz mózg. W przypadku niedotlenienia komórek nerwowych stwierdzono, że kwas alfa-liponowy zapobiega obniżeniu gęstości neuronów, a także prawdopodobnie wywiera wpływ antyapoptyczny.
  • normalizuje ciśnienie krwi, a także zapobiega patologicznym zmianom naczyń krwionośnych oraz nerek: przerostowi aorty, tętnic i tętniczek nerkowych, uszkodzeniom kłębuszków nerkowych i białkomoczowi, wywołanymi przez nadciśnienie. Badania sugerują, że kwas alfa-liponowy zmniejsza wytwarzanie endoteliny  – specjalnego białka powodującego obkurczanie naczyń krwionośnych oraz stymulującego powstawanie komórek mięśniówki naczyń, którego nadekspresja często towarzyszy w nadciśnieniu.
  • obniża poziom złego cholesterolu – badania kliniczne potwierdzają, że kwas alfa-liponowy obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów jednocześnie podwyższając poziom dobrego cholesterolu – HDL
  • chroni mózg – ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne kwas liponowy działa jako silny środek neuroochronny. Promuje regenerację neuronów i może zwalczać chorobę neurodegeneracyjną. U szczurów podawanie kwasu liponowego po udarze ma znaczący wpływ na neurorezystencję i promuje długotrwałe odzyskiwanie funkcji poprzez wzmocnione działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. W innym badaniu na szczurach wykazano, że kwas liponowy zmniejsza uszkodzenie mózgu i zwiększa przeżywalność po udarze. Wśród innych mechanizmów kwas liponowy poprawia funkcjonowanie mózgu poprzez zwiększenie stężenia glutationu (GSH).
  • wspiera terapię przy chorobie Alzheimera, Parkinsona, stwardnieniu rozsianym, migrenach i jaskrze.

Skład

  • Kwas alfaliponowy
  • Sól fizjologiczna – pełni rolę płynu infuzyjnego

Jak się przygotować?

  1. Dwa dni przed zaplanowaną wizytą zalecamy właściwe nawodnienie organizmu – co najmniej 2 litry dziennie płynów.
  2. Pomocna będzie również zdrowa, dobrze zbilansowana dieta.