Czym jest kurkumina?

Kurkumina to organiczny związek chemiczny zbudowany z dwóch reszt feruloilowych połączonych atomem węgla. Jest przeciwutleniaczem polifenolowym. Jest powszechnie stosowany jako żółtopomarańczowy barwnik spożywczy; składnik m.in. przyprawy curry. Kurkuminę cechuje szerokie spektrum działania nie tylko na poziomie komórki, ale też całego organizmu. Wykazuje ona m.in. zdolność oddziaływania na receptory, cytokiny, czynniki transkrypcyjne, czynniki wzrostu oraz enzymy, np. kinazy. Dzięki temu może być stosowana wspomagająco np. w problemach układu nerwowego, oddechowego, ruchowego oraz u cukrzyków.

Właściwości kurkuminy

  • przeciwzapalne– zwiększa poziom glutationu i hamuje aktywację czynników prozapalnych takich jak NF-kB, cytokiny i interleukinę-8. Hamuje enzymy które pośredniczą w powstawaniu stanów zapalnych
  • antyoksydacyjne – kurkumina wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, porównywalną z przeciwutleniającym działaniem witaminy C i E. Właściwość ta wywiera wpływ na wiele aspektów związanych z ludzkim organizmem. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest bowiem utrzymanie równowagi pomiędzy działaniem reaktywnych form tlenu a zdolnością mechanizmów przeciwutleniających do ich usuwania. W przeciwnym razie może dojść do stresu oksydacyjnego. Ten z kolei zwiększa ryzyko występowania m.in. problemów układu nerwowego i krążenia. Kurkumina przyczynia się do neutralizacji niektórych reaktywnych form tlenu (np. anionorodnik ponadtlenkowy, rodnik hydroksylowy czy tlenek azotu) oraz wpływa na wzrost stężenia w komórkach silnego przeciwutleniacza – glutationu. Aktywność antyoksydacyjna kurkuminy związana jest również z ochroną lipidów przed ich utlenianiem. Dodatkowo przeciwdziała spadkowi zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utlenionych LDL.
  • przeciwnowotworowe – wiele badań naukowych dowodzi, że kurkumina jest bardzo przydatna w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów.
  • przeciwbakteryjne,przeciwwirusowe przeciwgrzybicze.
  • może również wpływać pozytywnie na nasz mózgzmniejszyć ryzyko występowania chorób mózgu,
  • ma pozytywny wpływ na serce, a konkretnie poprawia działanie śródbłonka, którego uszkodzenie może doprowadzić do różnych chorób serca czy też problemów z ciśnieniem.
  • spowalnia proces starzenia, poprawia ogólną kondycję organizmui dobrze wpływa na ciśnienie.
  • ma wpływ na układ pokarmowy– według badań kurkumina wykazuje ochronny wpływ na przewód pokarmowy.

Zalety

  • poprawa ogólnego samopoczucia i nastroju
  • poprawa pamięci
  • złagodzenie napięcia nerwowego
  • szybsza regeneracja
  • wzmocnienie odporności
  • przypływ sił witalnych
  • zredukowanie ciągłego zmęczenia organizmu
  • kurkumina
  • sól fizjologiczna – pełni rolę płynu infuzyjnego

Jak się przygotować?

  1. Dwa dni przed zaplanowaną wizytą zalecamy właściwe nawodnienie organizmu – co najmniej 2 litry dziennie płynów.
  2. Pomocna będzie również zdrowa, dobrze zbilansowana dieta.