Czym jest kwercytyna?

Kwercetyna (z łac. quercetum – las dębowy) – organiczny, wielopierścieniowy związek aromatyczny pochodzenia roślinnego z grupy flawonoli,  mający zastosowanie w lecznictwie. Występuje powszechnie w warzywach, owocach i ziołach tj. np. kapary, kapusta, czerwona cebula, borówki, jabłka, pomarańcze, czarna porzeczka, żurawina, skrzyp, dziurawiec, owoce głogu i czarnego bzu.

Kwercetyna wspomaga odchudzanie – dostępne badania naukowe wskazują, iż flawonoidy, a w tym kwercetyna, która jest najbardziej rozpowszechnionym flawonolem może wspomóc kontrolę masy tkanki tłuszczowej poprzez hamowanie adipogenezy (tworzenia komórek tłuszczowych) zmniejszając magazynowanie tłuszczu w adipocytach, pobudzając przy tym proces lipolizy (spalanie tkanki tłuszczowej ) oraz ograniczając lipogenezę, czyli ponownego odkładania się tłuszczu.

Działanie

  • antyhistaminowe – hamuje uwalnianie histaminy, łagodzi objawy alergii, jest to naturalna substancja o działaniu przeciwalergicznym. Dzięki temu związek ten wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym do produkcji preparatów wspomagających leczenie alergii. Kwercetyna przyczynia się do zablokowania działania substancji alergennych, gdyż wykazuje działanie przeciwzapalne, a także przeciwhistaminowe. Kwercetyna hamuje uwalnianie histaminy, która jest głównym mediatorem reakcji alergicznych z komórek tucznych, a także zmniejsza wydzielanie tryptazy oraz obniża poziom cytokin takich jak MCP-1 i IL-6.
  • antyoksydacyjne – unieczynnia wolne rodniki i hamuje ich powstawanie
  • przeciwnowotworowe – blokuje namnażanie komórek nowotworowych i pobudza apoptozę czyli zaprogramowaną śmierć komórek nowotworowych.
    Kwercetyna dostarczana w wysokich dawkach może działać jako prooksydant wywołując apoptozę, która eliminuje komórki nowotworowe, a także utrzymuje równowagę organizmu.
  • przeciwzakrzepowe
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, nadciśnienie, udar mózgu i choroby układu nerwowego
  • ma korzystny wpływ na układ krążenia – dzięki swym właściwościom antyoksydacyjnym polifenole przyczyniają się do obniżenia ryzyka powstania chorób sercowo-naczyniowych. Badania epidemiologiczne wskazują, że wyższa podaż produktów bogatych we flawonoidy (czerwone wino, zielona herbata, brokuły, jabłka) mogą w sposób skuteczny chronić nas przed różnymi chorobami układu sercowo-naczyniowego. Działanie przeciwutleniające tych substancji zapobiega peroksydacji lipidów błon komórkowych oraz przyczynia się do ochrony przed utlenianiem frakcji lipoprotein o niskiej gęstości LDL w osoczu, a także doprowadza do wzrostu stężenia lipoprotein o wysokiej gęstości HDL. Wykazano również, że kwercetyna najlepiej działa w towarzystwie innych flawonoidów, dodatkowo posiada właściwości hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi).

Skład

  • kwercetyna
  • Sól fizjologiczna – pełni rolę płynu infuzyjnego

Jak się przygotować?

  1. Dwa dni przed zaplanowaną wizytą zalecamy właściwe nawodnienie organizmu – co najmniej 2 litry dziennie płynów.
  2. Pomocna będzie również zdrowa, dobrze zbilansowana dieta.